Gimsøy | Bygdetunet | Gammel tid | Nyere tid  | Gimsøykalenderen | Gimsøydagen |  Om foreningen | Linker | Hjem  

Gimsøy - Lofoten

Gimsøy kirke, Gimsøysand. Foto: A. Finsland.

Gimsøy ligger mellom Austvågøy og Vestvågøy. Sundklakkstraumen skiller Gimsøya fra Vestvågøya og knytes sammen av Sundklakkstraumen bru åpnet 1976. Mot Austvågøya er det Gimsøystraumen som skiller, og sammenknytes av Gimsøy-straumen bru åpnet 1981. Mellom disse bruene går E 10 ca 30 km til Svolvær og
ca 34 km til Leknes. Det er fylkesveg rundt hele øya så alt ligger til rette for en avstikker rundt. På nordsiden ligger hvite sandstrender med bebyggelse langs
vegen rundt.

En rundtur som starter under Gimsøystraumen bru: På Barstrand ligger først Gimsøy pelagiske A/S som er en produksjonsbedrift for sild. Notø A/S som produserer tørrfisk. Lofoten ungdomssenter etabl: 2005 som Vito barnevern. Dette er en barnevernsinstitusjon med ca 8-plasser for ungdom mellom 13 – 18 år.

Videre nordover langs FV-862 kommer vi til Gimsøysand som er kirkested fra 1800. Dagens kirke ble innvieet i 1876. I Kleivan er funnstedet for ”Gimsøysteinen” som er Norges nordligste runestein.

På bygdesentret Vinje ligger butikk, skole, barnehage, eldreboliger, bygdetun/museum, samt bedriftene Gimsøy installasjon A/S og Gimsøy transport. Her er også den største sandstranden hvor du kan vasse på finkornet sand i reint klart vann.

På Hov er golfbanen som i dag er en 9-hullsbane med restaurant og kiosk. Her er campingplass med fin sandstrand.

Ytterst ut mot storhavet ligger Hovsund som er et gammelt fiskevær og en fin marina. Videre passeres Vik og Årstrand før en atter ender opp på E-10 på Sundklakk hvor det gamle fergestedet lå.

Hovednæring er jordbruk, men også fiske, fiskeforedling og turisme er viktige inntektskilder på denne øya som har ca. 230 innbyggere.

Den sørlige og østlige delen av Gimsøya er kupert. Sandsmanden, 566 m, Perstinden, 581 m Høyeste punkt er Svarttinden på 767 moh. I nord og vest er øya flat og myrlendt, med unntak av fjellet Hoven på 368 moh. Gimsø­myren, hele 18 km/2.

Øya har et areal
på 46,4 km2. Fjellet Hoven er et populært utfartssted og turen starter ved parkeringsplassen
ved golfklubben på Hov.

Gimsøy var fra 1856 til 1964 egen kommune. I dag er øya en del av
Vågan Kommune.


Kart over Gimsøy


Vis større kart


Aktiviteter i foreningen

Gimsøydagen
11. juli 2009
Sted: Bygdetunet

Se bilder fra tideligere år
HER

Dugnads informasjon
Hver onsdag kl 18.00 er det dugnad på Bygdetunet. Alle velkommen!

Se bilder fra de forskjellige dugnadene HER

KRONERULLING
Gjennom hele året hav vi kronerulling til inntekt til historielaget. På Gimsøy-dagen trekker vi ut en vinner blandt giverne som får et maleri.
Les mer om kronerullingen HER


Kontakte oss
E-post: post@gimsoy-historielag.noGimsøy Historielag ©2009